Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan.

OK

Olijfbomen

Het is één van de oudste en bekendste gewassen uit het Middellandse zeegebied: de Olea europaea, ofwel Olijfboom.

De olijfboom is een sfeervolle blikvanger in de tuin, bij de entree of op een terras.

Karakteristiek voor de olijfboom zijn de noestige stam en de groengrijze bladeren. Bij een jonge olijfboom is de stam nog glad en grijs. Na verloop van tijd wordt deze donkerder en krijgt de olijf een karakteristieke bast.. De bladeren blijven groen en voelen wat leerachtig aan. In het voorjaar bloeit de olijfboom met kleine witte bloesem, die een aangename geur verspreiden. deze bloesem kan tijdens een warm jaar met een lange zomer in ons klimaat overgaan tot vruchtzetting (olijven).

Standplaats:
De Olijfboom prefereert een standplaats in de volle zon en kan in de volle grond en in een pot gehouden worden.

Verzorging:
De olijf heeft qua verzorging weinig nodig. Het liefst staat de Olijf in een grond met een zuurgraad van 6 tot 8 ph, maar heeft geen bepaalde voorkeur voor het type grond. Wij raden aan olijven in mediterrane grond te zetten, dit omdat deze grond luchtig genoeg is, zodat er een goede balans tussen vocht en zuurstof in de wortelkluit aanwezig kan zijn.
Daarnaast raden wij aan de olijf tijdens het groeiseizoen te bemesten, dit kan met kunst mest of organische mest.

Snoeien:
Om de olijf in vorm te houden moet deze ongeveer één of twee keer per jaar gesnoeid worden. De olijf verdraagt deze snoei heel goed, de vuistregel snoeien is groeien gaat dan ook goed op voor de Olijfboom. Snoei de olijf aan het begin van het groeiseizoen terug in model. Deze snoei kan als dat nodig is in de zomer herhaald worden.

Winterhardheid:
Gezien de Olijf van oorsprong een mediterrane soort is, is de boom maar matig winterhard. Met name jonge olijven of tijdens langere vorstperiodes, vragen om extra maatregelen in de winter. In de regel is het zo, hoe dikker de stam van de olijf, des te meer vorst deze kan verdragen. Maar let op! Geen olijf is onbeperkt winterhard. ook de oude olijven, met een dikke stam hebben tijdens periodes van matige tot strenge vorst bescherming nodig.

Hoe bescherm in mijn Olijfboom?
Je wilt je olijfboom natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen de vorst. Dit doe je door te reageren op het weer, word er vorst voorspeld? Dan ga je reactief te werk en bescherm je de olijfboom die in de volle grond staat met fleecedoek of jute en verwijder je deze bescherming als de koude periode weer voorbij is. Wij raden dan ook af de bomen op voorhand in oktober in te pakken en pas in de lente weer uit te pakken.
Staat je olijf in een pot en kan je hem verplaatsen naar een koude serre of schuur? Dan is het zeker een optie de olijf op deze manier tijdens koude periodes te beschermen.
Onze olijfbomen worden rechtstreeks uit Spanje geïmporteerd en zijn te krijgen in alle soorten en maten.

Neem contact op!